As Salam semua.
Jumpa lagi kita.
Sebenarnyakan saya dah lama teringin makan bubur jagung pulut hitam
Selalu beli memang amat mengecewakan
Pastu dah sedih sesangat jadinya
Kena buat sendiri jugak laa nie
Walo tengah sarat ku tak kira,
Ku nak buat jugak!!
Kebetulan kaklongku tanya resepi
Rupanya instinct kami sama hari nie.
Nak buat bubur pulut hitam...
Hehehehe. Sejiwaaaaaaa..
OK laaa, takmo membebel panjang.
Nie nak share resepiku sendiri..
Bubur Jagung Pulut Hitam Fila :
500g beras pulut hitam (rendam 15min je)
Air 1/2 periuk Noxxa
500g pati santan
1 tin jagung biji
2 tin jagung krimer
2 batang gula melaka
4 helai daun pandan
5 sudu besar gula pasir kasar
Garam halus secukup rasa (bagi menaikkan rasa lemak)
Cara membuatnya :
- Rendam beras pulut hitam selama 15min. Tos bersih
- Masukkan air dalam 1/2 periuk
- Masukkan beras pulut hitam yang telah ditoskan bersih
- Masukkan sekali daun pandan
- Set HP selama 35 minit
- Setelah bunyi 'bip', keluarkan wap
- Buka tudung periuk
- Set periuk Noxxa kepada kaedah 'stir fry'
- Masukkan hirisan Gula Melaka
- Masukkan jagung manis di dalam tin tersebut
- Masukkan gula pasir
- Masukkan santan
- Perasakan dengan garam
- Sedia untuk dihidang..
Cubalah. Pasti tidak mengecewakan.
Bubur jagung pulut hitam yang pekat manis memikat. Slurrrrpppp...
Salam
ReplyDelete