Sunday, October 22, 2017

The Haven's ~ Kenalpasti defect rumah

 
Hollaaaaa,
Semalam dah pergi amik kunci umah kan jadi hari ni mulalah kerja-kerja cek defect rumah..
Camne nak cek defect ya?
Saya pun banyak belajar dari group jiran tetangga (thanks korang)
Diorg laa ajar dari A-Z pasal camne nak cek defect nie..
 
 
Ok laaa ni aku tunjuk sket yea camne nak semak defect rumah
sebelum korang masuk umah korang.
 
 
Mengintai umah jiran sebelah.. Alamak canteknya dah siap gardening.. Ku baru nk cek defect umah.. huhuh
 
Bumbung plaster siling tiada, so korang kena label kan

Palang nie bawah tak pateri sepenuhnya
Haaaa, korang nampak tak?

Hi Cik Meow nanti kite berjiran yea

OK penutup saluran longkang nie pemaju tak letak dahulu sbb takut kena rembat. Maklum laa besi mahai sekarang
 Apa yang perlu penghuni rumah baru tahu untuk cek defect rumah? Selepas dapat kunci ini merupakan perkara utama yang perlu ambil tahu :

1. Lihat keseluruhan isi rumah
2. Lihat semua bilik air telah dipasang kepala paip air dan sebagainya
3. Lihat post box, boleh dikunci atas tidak
4. Tiles kena ketuk pakal siling 50sen, kalo kosong tak padat tu mesti takde simen dalam dia, nanti lelama tiles akan mengelembung
5. Cat di dalam dan luar rumah adakah sempurna
6. Siling semua dalam keadaan baik
7. Semak kebocoran dinding (elok cek lepas hujan utk lebih pasti)
8. Semua kunci utama & pendua boleh digunakan
9. Tingkap2 boleh tutup dengan rapat
10. Tiada cermin tingkap yang pecah
11. Pagar rumah dalam keadaan yang baik termasuk tembok pagar.
12. Tiada rekahan simen di dalam mahupun di luar rumah

 
Ni plak sudut yang tak cat abes.. Sabo jelaaa


Saturday, October 21, 2017

The Heaven's - Serahan Kunci Rumah oleh Pemaju

 
Alhamdulillah,
Hari ni merupakan tarikh keramat buat kami sekeluarga.
So kami akan dapat kunci rumah pada hari ini.
Kebetulan kami di Kelantan seminggu sebab urusan Majlis Perkahwinan
Jadi selepas Jumaat kami pun bergegas pulang ke Putrajaya.
 
 
Esoknya (Sabtu) kami terus ke Kuala Pilah.
Alhamdulillah, syukur Allah swt permudahkan segala urusan.
 
 
Paling happy mesti lah anak daraku
Siap dah cop nak bilik mana
Padahal ada 2 Master Room
 
Si kaklong so excited nak duduk bilik bawah jugak
sebelah bilik mama & papa
 
Kaklong & abam so excited amik kunci umah
 
Orang ke2 paling excited of course laa Si abam Fateh
Insyaallah, Surga kita di dunia
Pinjaman sementara dari Allah sebelum kita dpt berkumpul
di Jannah Allah selamanya di sana kelak..
Allahumma Amin.

 
Papa & abam pun sungguh laa excited.. si abam siap main larik2 lagi walopun umah lum cuci..
Korang nak tau tak apa dokumen yang pemaju sediakan semasa serahan kunci?
1. Surat untuk bayar cukai pintu
2. Surat dari Syarikat Bekalan Air dari Pemaju untuk Penghuni (korang wajib minta dengan pemaju sebelum buat pembayaran sendiri)
3. Surat dari TNB dari Pemaju untuk Penghuni  (korang wajib minta dengan pemaju sebelum buat pembayaran sendiri, kalo takde surat dari pemaju korang kena charge tinggi nanti)


So far tu je yang aku nampak.. Jadi kalo korang dalam proses serahan kunci make sure perkara di atas disediakan yea. Paling utama adalah kuncinya haruslah semua OK.. Ade jugak banyak kes dapat kunci lain..

Rumah lom cuci, abam dah abes tawaf keliling umah.. Peluh dah ngalahkan org pi membanting padi


Insyaallah, jumpa lagi di lain masa.. As-Salam..













 


Saturday, July 22, 2017

The Haven's ~ Kerja-kerja pembaikpulihan defect rumah

As-Salam, holaaaaaa, sehat ke semua?
Aritu saje ngajak shuben tgk progress kontraktor betulkan umah.
Umah baru nak masukkan so memang banyak laa defect-defect yang perlu dibaiki.
Masa kami sampai depan pagar umah tu tengok ramai la pekerjanya
dok tengah repair umah,
dari betulkan paip, pasang sinki, cat semula, cuci longkang,
buat simen baru untuk takungan dan semua la

Saje aku simpan sini so senang aku nk rujuk in future.
 
Umah depan aku tu still takde ownernya... Meh laa sesape nak berjiran
 
 
biase laa, kontraktor tampal iklan

kontraktor nk bersihkan longkang

banyak tong cat untuk proses cat semula


Shuben tgh sibuk ninjau kerja2 kontraktor


ape la yg runsing sgt tuh sampai berkerut dahi

proses mengecat bahagian dalam umah pula

bincang ape tuh


Sinki kt dry kitchen pun baru di pasang


Hi, nampak je jiran sebelah tuuuu

Sinki & paip di wet kitchen pun dah pasang.. Alhamdulillah



OK bilik air pun dah pasang paip


Kontraktor gigih mengecat semula seluruh umah.. lanie tgh cat ruang tamu atas


sabar je dia ngecat sensorang

Shuben macam mandor

Wak nie kerja dia bagus gak.. teliti ku tgk
 

Monday, July 10, 2017

City of Elmina by Sime Darby

Hi korang, ngah buat ape tu?
Hehehehe.. Korang pernah dengar Elmina tak?
Alaaa projek mega under SIME DARBY kat area Denai Alam tu
Arini saje adek bawak pi tengok umah dia dah siap
Pastu nyinggah le kami pi tengok Show House
Perghhhhh.....
Aku masuk lam umah je aku dah nak fengsan
Serious lawo seyh ID umah nie
Tak terpikir lansung nak wat design cenggini
Kena bagi 5 star kt ID dia lerrrr
Umah nie ada 4+1 room
Pastu jenis open concept
Dari ruang bawah hingga la ruang belah atas tu jenis open
Paling best dari bilik tido boleh ngintai orang kt bawah hokkay
OK moh tengok gambar baru puashati
ruang parking leh muat 4 biji keta


Luas sgt ngko


Sliding door pattern dahulukala.. Stylo


Pintu Utama yang lebar


Ruang yang superb luas


Ruang living area bersebelahan dining area & dry kitchen


Rak tv nie ohsemm


Ruang menonton bersebelahan open dry kitchen..


Laluan terus ke Wet Kitchen


Ruang makan berhadapan ruang dry kitchen


8 seater kerusi


Modern + Elegant


Dari ruang nie nampak ruang sebelah master bedroom dan ruang belajar di tingkat 2


Stylo kan, nampak master room


Aku adore ngan meja marble ni


Nampak juga ruang belajar di tingkat 2


Aku tak boleh masak sambal petai kt dry kitchen, mau 1 umah bau kang sbb umah jenis open.. ahaha


Fateh so excited, budak pun tau apa itu Ohsemmmm


Stor kecil di bawah tangga


Bilik bawah.. Sesuai untuk ibu ayah yang duduk bersama-sama


Bilik air sebelah bilik tidur bawah


so canteek almari berlaci2 itu


Taman kecil di belakang bilik


boleh letak kerusi + meja taman di sini


Serius canteknyaaaaa.. Buat gathering syiok nieee


Hi cik abang di atas, meh turun makan.. {verangan}


Dry kitchen dia fully marble.. perghh


Ruang master room & ruang santai bertembung


Tangga yang sangat lebar dan cantek


Semua item di masukkan dalam cabinet.. kemas nampak


Wet kitchen yang comel.


Walo comei tapi praktikal


Bilik comei nie sesuai untuk pembantu rumah


Washing machine + dryer yang tersembunyi di balik cabinet


OK, aku snap full


Bilik air di dapur


Walau bilik air kecil tapi still praktikal




Ruangan di Wet kitchen


Tutup je pintu kt Wet kitchen nie terus tak nampak depan.. Good


Naik susur tangga nampak plak bahagian sana


Ruang atas dijadikan Perpustakaan Mini


Cozy..


Nampak je org berlingkau tido.. kihs {verangan}


Bilik no 3


Bilik air no 3


Bilik no 3 pun besar macam Master room


Wardrobe menawan


Fateh so excited tgk umah lawa




Bilik no 4


Bilik no 4


Wadrobe no 4


Ku adore kipasnya ala-ala daun


Masa naik tangga nampak Fateh di sebelah sana.. Cakkk


Laluan ke Master Room.. siap jendela


Nampak tu, ada budak excited nk baca buku


bilik air Master Room siap Bathtub ko


Suke color bilik air nie.. GREY




Master Room.. Besor!!!


Rasa bagai di Surga!


Lawonye lahai dr jendela nampak bini masak apa kt bawah.. {verangan}


"mama masak ape tuhh"


Kalo wat small event nie nice kan


Ku pikir jenuh nak lap tingkap nieh


Black & White.. Minimal is ohsemm


Jenguk je anak-anak2 blajo ke idok dr bilik tidur kite


"Abg, naik tido" {verangan}


Tak jemu aku dok belek umah nie


Lantai pun cantek


Ku cuba snap keseluruhan rumah


Aku nak carik la meja makan cenggini.. Stylo {kumpul duit}


Ehhhh.. Kenapa canteeeek sangat ekkkkk!!!
Amcam?? Tergoda tak?
Kalo dah tergoda leh laa jenguk kat sini


OK tataaaaaaaa...