Thursday, June 9, 2016

Resepi Nasi Goreng Cina Noxxa yang Ringkas

As Salam semua..
Hari ni tak tau nak masak apa..
Ayam ikan ade tapi pikir nak masak benda yang mudah je
Yang boleh dimakan masa berbuka, makan malam & sahur sekali..

Bila dah ada periuk Noxxa nie 
Hati manyaaaak senang sebabnya
Masa memasak jadi kurang & takde laa kena terperap lama kt dapur tu..
Pastu ku paling x suke aktiviti berdiri lelama masa memasak.

Pikir punye pikir, OK laa ku masak nasi goreng cina je laa
Pastu goreng ayam pedas rangup
Buat sup yong tau foo..

Ku memang tak suka nak repeat masak banyak kali
Buat sekali je pastu makan laa berulang byk kali pun takpe. 
Guna periuk Noxxa nie makanan still fresh mcm baru dimasak walopun dah masuk hari ke2 
bila kita guna mode keep WARM tu..
Memang syiok giler. Hati pun x riso makanan rosak or dah basi..

Lagi satu kalo ku masak ku x suka nak campur ayam ngan seafood
Kalo ayam, ayam je
Kalo seafood, seafood je. 
Kalo beli tomyam ku mmg elak tomyam campur. 
Lagipun dalam Islam pun x elok utk perut bila kita campur 2 jenis makanan tu..

Moh le kita terus tengok resepi 

Nasi Goreng Cina Noxxa yang simple & Sedap 


Bahan-bahannya :

3 pot beras cuci bersih 
4 pot air (ikut jenis beras)
1 labu bawang putih (racik halus)
5 tangkai cili padi (racik halus) ikut kepedasan masing2 
1 batang carrot dipotong dadu
Mentega / minyak utk menumis
Sedikit kobis ( racik halus)
Isi ayam yang diperap dgn serbuk kari + serbuk cili
3 biji telur ayam (dikacau sebati)
Timun (hiasan)
Bawang goreng (hiasan)
Garam secukup rasa

*Jika nak letak kiub pati ikan bilis / ayam pun OK


Cara membuatnya :

1. Beras dicuci bersih & toskan
2. Tekan mode STIR FRY
3. Panaskan mentega / minyak
4. Tumiskan bawang putih sehingga naik bau
5. Masukkan isi ayam. Gaul mesra
6. Masukkn carrot + kobis, kacau hingga layu.
7. Setelah semua bahan mesra masukkan telur dan aduk sebati
8. Masukkan beras yang telah ditoskan
9. Masukkan air
10. Tekan mode HP (high pressure) sebanyak 7 minit
11. Selaraskan tombol kepasa "pressure"
12. Tekan ON / START
13. Bila dah bunyi bip, lepaskan wap
14. Kacau nasi sebati dan masukkan garam
15. Sedia untuk dihidang bersama ayam goreng / sup bebola / sup yong tau foo

** Sila rujuk setiap gambar bagi proses memasak.






























No comments:

Post a Comment