Assalamualaikum.
Tadi ada share bubur lambuk Noxxa yang simple
Sekali ramai yang minta resepi. Jadi ku dengan senang hati nak share resepi yang ringkas nie..
Si kaklong memang banyak kali minta buat bubur lambuk.
Hari ni terpikir sebab esok nak start puasa kan
Jadi untuk memudahkan kerjaku menyiapkan makanan utk 1 family
Ku pilih wat bubur lambuk.
Paling best periuk pressure cooker Noxxa nie
Makanan dalamnya boleh tahan cecah 48 jam!!
2 hari tuuuu... Serious tak tipu
Make sure jgn terkena tgn masa proses menceduk makanan dah cukup
Pastu pastikan tutupnya ditutup rapat
Makanan kekal "warm" tau walopun tak ON switch
Jadi ku pun decide nak wat bubur lambuk merangkap
Lunch - Dinner - Sahur
Haaaaaa, tips jimat hari nie... Hebaaaat tak???
Kalo nak tau pakai Noxxa nie best sangat
Dapur bersih x berkecah jer pastu kita x perlu nak kena tunggu masa
or sentiasa nak kacau bahan masakan.
Masuk je dlm periuk. Setel
Masa saya set 25 minit utk bubur
Sempat laaa saya cuci peti ais sekali. Hahahahaa
Elok je siap bubur lambuk, peti ais saya pun dah berkilat-kilat
Maklum laaah sepanjang pantang memang tak bercuci peti ais tu oit..
OK laaa, nie bahan-bahannya :
3 pot beras (cuci bersih)
10 pot air
1 sup bunjut
2 biji bawang besar (racik halus)
5 ulas bawang putih (racik halus)
1 inci halia (racik halus)
4 batang serai (diketuk)
400g daging cincang
1 kotak santan 200ml
3 biji kentang (dipotong dadu)
1 batang carrot (dipotong dadu)
2 kiub pati ikan bilis / pati ayam
Lada hitam biji (ikut kepedasan)
Lada sulah (secukup rasa)
Garam halus (secukup rasa)
Bahan hiasan :
Bawang goreng
2 tangkai daun sup (racik halus)
Cara membuatnya :
Tekan mode "stir fry"
Masukkan minyak masak
Tumis bahan racik + serai + daging kisar + kiub pati ikan bilis / ayam
Bila dah mesra masukkan kentang + carrot
Gaul sebati hingga bahan agak layu
Masukkan beras yang telah dicuci bersih + air
Masukkan biji lada hitam
Tekan mode "HP" selama 25 minit
Tekan ON / START
Bila dah bunyi "bip"
Keluarkan wap
Buka penutup pressure cooker Noxxa
Masukkan santan kotak
Tambahkan air jika diperlukan
Masukkan garam halus + lada sulah mengikut citarasa
Gaul mesra
Sedia dihidang bersama bawang goreng + daun sup
No comments:
Post a Comment